Konsten att hitta rätt simkort

Numera har nästan varje person, åtminstone i det västerländska samhället, en mobiltelefon vare sig det är en gammaldags telefon utan touchskärm eller den nyaste iPhone med alla smarta funktioner. Därför är de flesta medvetna om vad ett simkort är, och att det behövs för att använda telefonen till de flesta grejer som att logga in på internet eller ringa ett samtal. Somliga köper ett sim kort och behåller under en lång tid, och flyttar kortet mellan olika mobiler. Andra byter sim kort så fort de köper en ny telefon, eller till och med under den tid man har samma telefon. Ja, att hitta sim kort är egentligen inga problem eftersom det finns så otroligt många att välja ifrån. Men som med allt annat finns det olika typer av simkort med olika funktioner.

Olika typer av sim kort

Det kanske viktigaste skillnaden på sim-kort är att vissa behöver fyllas på med ett saldo ständigt och jämt, medan den andra är en prenumerationstjänst.

  • Kontantkort innebär att det finns ett särskilt saldo på sim kortet som brukaren kan använda. Hur ofta och med hur mycket detta saldo behöver fyllas på beror helt och hållet på hur mycket och till vad personen använder telefonen. Numera är kontantkort inte så vanligt, eftersom att abonnemang ofta ger mer fördelaktiga priser och är mer förutsägbart. Men kontantkort kan vara bra för vissa ändamål, till exempel för föräldrar som vill se till att deras barn inte använder för mycket pengar på telefonen.
  • Abonnemang är ett annat ord för en prenumerationstjänst på mobiler, vilket är den allra vanligaste typen av sim kort nuförtiden. Här väljer kunden mellan olika mängder surf och samtal, och kostnaden varierar mellan olika operatörer. Nackdelen med abonnemang är att de ibland kommer med en bindningstid, vilket gör att kunden i förväg måste bestämma sig för att använda samma operatör under en bestämd period framåt.

Men, faktum är att det numera även finns olika storlekar på sim kort vilket kan ställa till det lite. Somliga telefoner kräver micro-sim kort, vilket är den allra minsta formen av sim kort. En annan telefon kan dock kräva en större storlek, och då kan det vara svårt att flytta över sim kortet från en telefon till en annan. Dock så finns det olika adapters som kan användas för att kunna använda olika storlekar i olika mobiler. Dessa skickas ofta med utav operatörerna i samband med utskick av sim kortet.