Vad finns det för olika juristyrken?

Vad finns det för olika juristyrken?

Det finns flera olika områden som en jurist kan verka inom. Den vanligaste associationen när man tänker på en jurist är kanske att en sådan jobbar med rättegångar vid olika rättsprocesser i domstol. Det finns dock fler juristyrken än så, här listar vi några av de vanligaste:

Vanliga juristyrken

  • Jurist

En jurist jobbar med rättsliga frågor, det kan vara alltifrån frågor som rör affärsrätt, skattefrågor till att medverka vid rättegångar. Som jurist kan du jobba för företag, myndigheter, organisationer och föreningar.

Jobbar du inom en myndighet krävs det utbildning, titeln är dock inte skyddad vilket gör att du kan jobba med juridiska frågor utan till exempel en juristexamen i olika företag och organisationer ändå. I grund och botten handlar alla juristyrken om att man ska vara expert på att tolka lagboken och de regler som gäller för Sverige.

  • Advokat

En advokat är en jurist i grunden och invald som medlem i Sveriges advokatsamfund, därav sin skyddade titel – advokat. En advokat kan jobba som försvarare av en tilltalad person vid en rättegång och erbjuder sina klienter rådgivning och olika typer av juridiska tjänster.

  • Åklagare

Åklagarens uppgift är att tillhanda all information som finns att tillgå till domaren eller domarna, och arbetar helt objektivt. Åklagaren stödjer varken den tilltalade eller målsägande.

Bra att veta:

Vissa juristyrken så som advokat är en skyddad titel, att kalla sig för jurist är dock ingen skyddad titel. Enkelt förklarat betyder det att alla som vill kalla sig för juridisk rådgivare inte behöver vara utbildad till en sådan. För att tillexempel driva en rättslig process i domstol, jobba för en myndighet eller fristående byrå krävs dock utbildning. Advokat är som saft en skyddad titel som man bara kan få om man är utbildad jurist och fått medlemskap i Sveriges advokatsamfund. Är man intresserad av att bli advokat krävs även flera års erfarenhet som innan man kan ansöka om medlemskap i Sveriges advokatsamfund.

Hur mycket tjänar en jurist?

Eftersom det finns många olika typer av juristyrken så varierar lönerna, som utgångpunkt och grundlön för nyexaminerade kan man enligt SACO räkna med en ingångslön på runt 29 000kr i månaden. Uppgifter från SACO visar att efter 10år inom yrket ligger medianlönen på runt 41 500kr i månaden. Lönen kan dock variera stort beroende på vart man jobbar, vissa byråer erbjuder mycket högre löner.