Svensk havremjölk på topplista

Varje år presenterar affärstidningen Fast Company sitt urval av världens mest innovativa företag. I år hittar vi ett svenskt företag på topp-50-listan. Livsmedelstillverkaren Oatly hyllas för sin havredryck och belönas med en niondeplats. Drycken har förvisso funnits sedan 1994 men lanserades i USA för några år sedan och blev då en succé. På andra sidan Atlanten har särskilt baristor uppskattas havremjölkens goda egenskaper. Möjligheten att skumma havremjölken i kombination med dess neutrala smak har visat sig vara en utmärkt ersättning för mjölk i kaffedrycker.

På de nischade listorna finns det fler svenska uppstickare. På Europalistan hittar vi Karma, som är en app för att matcha affärer, som vill bli av med mat som blivit över, och konsumenter, som är villiga att köpa maten till halva priset. Där finns biotechbolaget AMRA Medical från Linköping som hyllas för sin produkt som hjälper läkare att följa hälsoutvecklingen hos patienterna. I samma kategori hamnar även Stockholmsföretaget Lexplore som har utvecklat en metod för att inom loppet av några minuter avgöra om ett barn är dyslektiskt.

Fler svenska talanger lyfts fram på de andra listorna. Här finns Kobalt Music, Soundtrack Your Brand, Max Burgers och Watty.