Hyresrätter kan omvandlas till bostadsrätter

Det finns planer på att ombilda tusentals hyresrätter till bostadsrätter i Stockholms ytterstadsområden. Det är Stockholm stadshus grönblåa majoritet som presenterat förslaget. Syftet är att ge fler människor möjlighet att göra bostadskarriär och att minska segregationen i utsatta områden.

Sammanlagt 20 000 hushåll i elva stadsdelar kommer att bli erbjudna att omvandla sin hyresrätt till bostadsrätt. Samtliga stadsdelar tillhör Stockholms ytterstadsområden. Dessa är: Rinkeby, Husby, Rågsved, Fagersjö, Bagarmossen, Sätra, Grimsta, Hökarängen, Hässelby Gård, Skärholmen och Västertorp.

Gränsregler för bostadsutbudet

Enligt reglerna måste minst 60 procent av bostäderna vara hyresrätter. Dessutom måste allmännyttan ha fler hyresrätter än de privata aktörerna. Så länge som dessa två kriterier är uppfyllda kan nya ombildningar ske upp till det totala antal som angivits.

Två krav måste vara uppfyllda för att det ska bli tal om någon ombildning. Dels måste minst 50 procent av dem som bor i fastigheten anmäla sitt intresse. Minst hälften måste också förbinda sig att köpa sin lägenhet. Hur många lägenheter som kommer att omvandlas i slutänden är oklart. Det beror också på hur många som kan finansiera lägenhetsköpet.